logo_mkd_jpg_copy
prijavi_korupcija1

ТИ - Македонија

Актуелно

* Канцеларијата за правни совети на "Транспарентност Интернешнл - Македонија" објавува дека ќе биде отворена за прием на граѓани.

**  Со сите заинтересирани граѓани кои сакаат да    пријават случаи поврзани со корупција, ќе разговараат правни советници.

***  Сите состаноци потребно е претходно да се закажат.Канцеларијата не постапува по анонимни пријави. 

Login Form


Си ја заборавивте лозинката?

Вести

 
rss.2.0.gif
 
veruvale-ili-ne.png

 


izbori-sem.jpg
plakat-bunar-bez-dno-mak-we.jpg
 
poster_transp.jpg
 
 
Вести arrow Бистро/Матно

whistleblowers-mk.jpg

 

Бистро/Матно
Корупциски барометар за месец Октомври 2005 г. Испечати Е-пошта

vlada 

10.11.2005 Дискрециски права на Владата и односот кон истите, ставот на владата кон големите неплаќачи на струја, како што е компанијата „Силмак“ и односот на владата кон синдикалните активности во земјава - се три од четирите предложени „матни“ настани за месец октомври кои подеднакво се наоѓаат на врвот на „најматни“ настани за минатиот месец.            Ова е избор на главни уредници на 19 печатени и електронски медиуми во постојаната анкетата „Месечен Барометар на корупцијата“, на Независната новинска агенција Макфакс и Невладината организација „Транспарентност“ Македонија.            За трите настани гласаа 18 од анкетираните уредници - по шест за секој настан, додака само еден глас доби четвртиот предлог на листата „матни настани“ - а тоа се пеналите што ги плати државата, односно Македонски пошти кон својот бивш потенцијален стратегиски партнер Канадски пошти, поради едностраното повлекување од преговорите. 
Прочитај повеќе...
 
Корупциски барометар за месец Септември 2005 г. Испечати Е-пошта

sobranie 

16.10.2005 Reizglasuvaweto na zakonskite izmeni so koi pratenicite sistemski si vgraduvaat ekstra privilegii e najmaten", dodeka poedine~en primer na gra|anska "hrabrost" vo ostvaruvawe na svoite zagarantirani prava e najbistar nastan vo septemvri vo Makedonija.            Vaka glasaa pove}eto od 16. glavni urednici na nacionalni pe~ateni i elektronski mediumi koi u~estvuvaat vo redovnata anketa Mese~en Barometar na korupcijata", {to ja sproveduvaat Nezavisnata novinska agencija Makfaks" i Nevladinata organizacija Transparentnost" Makedonija. - Izmenite na zakonot za pratenicite i drugi zakoni so koi, po vtor pat vo rok od dva meseca, najgolem del od pratenicite od vlasta, no i pratenici od opozicijata, izglasaa legalni, enormni privilegii, so {to se stavija nad Ustavot i edno od negovite temelni na~ela za ednakvost na gra|anite, e problemati~no i politi~ki koruptivno. Moralnata {teta i specifi~nata forma na korupcija e ogromna, isto kako i materijalnata vo smisla na tro{eweto na javni pari od koi }e se alimentiraat novite prateni~ki privilegii, za sega{nite, no i za eks-pratenicite. So vakvite argumenti i obrazlo`enie navedeni vo anketata se soglasija 12 od 16. anketirani urednici.
Прочитај повеќе...
 
Корупциски барометар за месец Август 2005 г. Испечати Е-пошта

sudskopje 

10.09.2005 Повлекувањето na потерницата по Агим Красниќи, обвинет за повеќе тешки кривични дела, меѓу кои и за подготвување оружен бунт и закани за тероризам, е „најматен“ настан во август годинава.

Ова е избор на главни уредници на 18 печатени и електронски медиуми во постојаната анкетата „Месечен Барометар на корупцијата“, на Независната новинска агенција Макфакс и Невладината организација „Транспарентност“ Македонија.

Во скудниот избор на „бистри“ настани во август најмногу гласови во анкетата доби одлуката на Владата Електростопанство на Македонија (ЕСМ) да го приватизира постапно, во делови.

„Случајот Красниќи“ е најматен настан за 7 од 18 главни уредници кои учествуваа во анкетата. Оценка е дека постоел политички договор меѓу владини коалициони партнери да се преговара лице осомничено за предизвикување сериозна безбедносна криза.

Оценка е и дека во овој случај е постапено спротивно на законот, без оглед што Владата и највисоките судски инстанци тврдат дека повлекувањето на потерницата против Красниќи од страна на истражните судии е во склад со кривичното законодавство.


Прочитај повеќе...
 
Корупциски барометар за месец Јули 2005 г. Испечати Е-пошта

parlament2 

10.08.2005 Енормните пратенички привилигеии и заштита на премиерот на својот советник во случајот „Тиквеш“, се топ настани во областа на „матното“ однесување на власта во јули во Македонија.

Ова е избор на главни уредници на 18 печатени и електронски медиуми кои учествуваа во анкетата „Месечен Барометар на корупцијата“, што ја спроведуваат Независната новинска агенција Макфакс и Невладината организација „Транспарентност“ Македонија.

„Во текот на минатиот месец пратениците на РМ со огромно мнозинство го усвоија Законот за пратеници. Со овој закон пратениците си доделија привилегии кои според јавноста се несразмерни во однос на функцијата пратеник, а според бројни експерти се и противуставни.

Со таквиот акт пратениците на Собранието нанесоа огромна морална штета на угледот на институцијата пратеник и на парламентот како највисок законодавен дом, ги навредија граѓаните што ги избираат, а дополнително ќе се зголемат и материјалните трошоци на јавните пари од буџетот на државата. Сето ова, вклучително и двојното зголемување на платите, се случува во истиот месец кога јавноста е запозната со извештајот на Државниот завод за ревизија во кој се констатира дека во 2004 година Собранието ненаменски и незаконски потрошило околу половина милион евра од вкупните трошоци за лани.„

Со ваквото образложение се согласија половина од вкупно 18 - те анкетирани главни уредници

Прочитај повеќе...
 
Корупциски барометар за месец Јуни 2005 г. Испечати Е-пошта

 evra

07.07.2005 Даночниот октопод со затајување на околу 100 милиони евра е „најматен“, а кампањата „Со клоца против корупција во високото образование“ „најбистар“ настан во борбата против корупцијата во Македонија, во текот на месец јуни.            Ова е избор на главни уредници на 17 печатени и електронски медиуми кои учествуваа во анкетата „Месечен Барометар на корупцијата“, што ја спроведуваат Независната новинска агенција Макфакс и Невладината организација „Транспарентност“ Македонија.            Големата афера за затаен данок од околу 100 милиони евра од страна на околу 50 фирми, меѓу кои има и големи и влијателни, што ја обелодени министерот за финансии е најматен настан на месецот, за повеќе од половината учесници во анкетата.             Мегаданочната афера, како според износите, така и според бројот на учесниците е на врвот на „црната листа“ на корупцијата за 9 главни уредници на медиуми. Тие укажуваат и на фактот дека даночно затајување од ваков обем не можело да се изведе без (со)учество на надлежните инспекциски служби.             Поради тоа, битно прашање е како и колку брзо државата ќе се справи со оваа афера. Засега се е само во сфера на вербални најави и поддршки и поради тоа веќе има сомневања во целосно откривање на аферата и нејзините учесници и носители. Македонија веќе има едно искуство со октопод.
Прочитај повеќе...
 
<< Почеток < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 Следна > Крај >>

Резултати 55 - 63 од 65
 EN en
 
sq
SQ

ТИ-М на социјалните мрежи

facebook_32.png twitter_32.png
blogger_32.png
youtube_32.png

zaednicki_vrednosti.png

 

 

 

audeo.jpg
transparentnost_newsletter

Newsletter - Пријава
Advertisement
bistromatno
Advertisement
Advertisement
 

Анкета

Македонија е најкорумпирана во ...
 

Донатори :

auswartiges.jpg
dep_symbol.jpg
european.jpg
canwordmark_colour.jpg
rijkslogo_en.jpg
ned-logo.jpg
 osce.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© Транспаренси Интернешнл - Македонија. Сите права задржани