logo_mkd_jpg_copy
prijavi_korupcija1

ТИ - Македонија

Актуелно

* Канцеларијата за правни совети на "Транспарентност Интернешнл - Македонија" објавува дека ќе биде отворена за прием на граѓани.

**  Со сите заинтересирани граѓани кои сакаат да    пријават случаи поврзани со корупција, ќе разговараат правни советници.

***  Сите состаноци потребно е претходно да се закажат.Канцеларијата не постапува по анонимни пријави. 

Login Form


Си ја заборавивте лозинката?

Вести

 
rss.2.0.gif
 
veruvale-ili-ne.png

 


izbori-sem.jpg
plakat-bunar-bez-dno-mak-we.jpg
 
poster_transp.jpg
 
 
Вести
whistleblowers.jpg
Вести
Корупција на факултетите има, но никој не се осмелува да пријави Испечати Е-пошта

manmoney.jpg 21.06.2013 Ниту еден пријавен случај на корупција во анти корупциските канцеларии на факултетите. Иако постојат повеќе од 3 години, никој не влегол да се пожали дека му е побарано мито.

Јавна тајна е дека услов за полежен испите кај некои професори е купена книга, но студентите тоа го премолчуваат.

Од парламентот се свесни дека канцелариите не функционираат, поставени се на централно место во факултетот, нема дискреција, и ги разбираат колегите кои не пријавуваат од страв да не паднат на испит и изгубат година.

-Канцелариите има недостаток, студентите имаат една поинаква перцепција затао што тие с ена факултетите и  затоа што сметаат дека некој професор ќе ги види и ќе ги етикетира, како еве ги тие студенти кои пријавуваат корупција, изјави Марија Василева-орг.секретар во СПУКМ.

 

 

Прочитај повеќе...
 
Граѓаните не пријавуваат корупција Испечати Е-пошта
 corruption_happens.gif08.05.2013 Телефонските линии за пријавување мито и корупција се „мртви“. Скоро никој не пријавува случаи на корупција на телефонските броеви кои специјално за таа намена се отворени во државните институции. Не е познато колку случаи со сомнеж за корупција се пријавени и на специјалната линија 199 која уште во 2007 година беше промовирана како национална линија за пријавување мито и корупција. Надлежните во Министерството за внатрешни работи, кое оперира со оваа линија, каде може да се пријави каков било случај на корупција, тврдат дека генерално е намален бројот на јавувања, но не прецизираат колку од нив се бројат како случаи пријавени за мито и корупција.
 
 
Прочитај повеќе...
 
Зајакнување на Конвенцијата против корупција на Обединетите нации и нивните механизмите за ревизија Испечати Е-пошта
uncac-coalition.jpg 29.04.2013 Почитувани, Биро и членовите на UNCAC Имплементација група за ревизија
Ние ви се обраќаме во интерес на UNCAC Коалицијата и нејзиниот Координативниот комитет на UNCAC Механизмот за ревизија. Воедно, ние би сакале да им препорачуваме на UNCAC државите пристапнички, Имплементационата група за преглед (IRG) и UNDOC за постигнатиот напредокот во досегашниот прв циклус на преглед на спроведувањето на Конвенцијатa против корупција на ОН.
Во период на економската неизвесност и со растечките напор на јавна доверба во државниот  и приватниот сектор, прашање е на итност за да се постигне напредок во национални и глобални акции за спречување на корупцијата, со користењето UNCAC како рамка. Ова може само да биде постигнато преку јакнење на алијансите помеѓу засегнатите страни кои се посветени на спречување на корупцијата.
 
 
Прочитај повеќе...
 
Натамошно влошување на состојбата со медиумите во Македонија Испечати Е-пошта
freedomhouse.jpg 01.05.2013 Карин Карликер, директорка на проекти за слободата на медиумите при Фридом хаус, во кусиот разговор за Гласот на Америка претстави поразителена слика за состојбата со медиумите во Македонија, според денеска објавениот глобален извештај на организацијата.
Таа регистрира натамошно влошување на ситуацијата во 2012-та:  „Македонија сега им 56 поени на скалата од 0 до 100 и во моментов е рангирана како една од најлошите земји на Балканот“.
Колку може да опстои независното новинарство во актуелната клима во Македонија? Карликер коментира:  „Генерално, политичката состојба е мошне поларизирана и тоа се одразува на медиумите.  Во тој контекст, просторот за балансирано известување дефинитивно се скуси со затворањето на многу независни и опозициони медиуми.  Има мал простор, но и тој дефинитивно се затвора.  Во Македонија станува потешко за независните новинари да си ја вршат работата и тоа посекако не` загрижува“.
 
 
Прочитај повеќе...
 
<< Почеток < Претходна 21 22 23 24 25 26 27 Следна > Крај >>

Резултати 185 - 192 од 215
 EN en
 
sq
SQ

ТИ-М на социјалните мрежи

facebook_32.png twitter_32.png
blogger_32.png
youtube_32.png
izbori.jpg
audeo.jpg
transparentnost_newsletter

Newsletter - Пријава
Advertisement
bistromatno
Advertisement
Advertisement
 

Анкета

Дали во наредните 3 години корупцијата во РМ ќе се...
 

Донатори :

auswartiges.jpg
dep_symbol.jpg
european.jpg
norway.jpg
rijkslogo_en.jpg
ned-logo.jpg
 osce.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© Транспаренси Интернешнл - Македонија. Сите права задржани