logo_mkd_jpg_copy
prijavi_korupcija1

ТИ - Македонија

Актуелно

* Канцеларијата за правни совети на "Транспарентност Интернешнл - Македонија" објавува дека ќе биде отворена за прием на граѓани.

**  Со сите заинтересирани граѓани кои сакаат да    пријават случаи поврзани со корупција, ќе разговараат правни советници.

***  Сите состаноци потребно е претходно да се закажат.Канцеларијата не постапува по анонимни пријави. 

Login Form


Си ја заборавивте лозинката?

Вести

 
rss.2.0.gif
 
veruvale-ili-ne.png

 


izbori-sem.jpg
plakat-bunar-bez-dno-mak-we.jpg
 
poster_transp.jpg
 
 
Вести

whistleblowers-mk.jpg

 

Вести
Случајот Банки во Годишниот извештај на Народниот Правобранител за 2019 година Испечати Е-пошта
Транспаренси Интернешнел Македонија го поддржува ставот на Народниот правобранител за степенот на обезбедувањето почитување, унапредување и заштита на човековите слободи и права во постапките во Јавното обвинителство

12.06.2020 Народниот правобранител, во Годишниот извештај за степенот на обезбедувањето почитување, унапредување и заштита на човековите слободи и права за извештајната 2019 година констатира дека поплаките кои се однесуваат на работата и постапувањето на Јавните обвинителства во Република Северна Македонија се во помал број во однос на поплаките во претходната година. Сепак, забелешките во однос на долготрајноста на предистражните постапки кои се водат пред Основните јавни обвинителства и неинформирањето на граѓаните - подносители на пријави за текот на истите, останува проблем карактеристичен и за овој извештаен период.

Имено, за случајот „Банки„ или случај “Кубус” започнат по пријава на оштетениот пред МВР и од таму доставен во Основно јавно обвинителство Скопје за повеќе кривични дела, меѓу кои, „Измама“, „Злоупотреба на службената положба и овластување, како и  за кривично дело „Злосторничко здружување“, и „Перење пари  и други приноси од казниво дело“, во 2013 година, ова јавно обвинителство побара решавање на судир на надлежност пред Вишото јавно обвинителство, кое во септември 2019 година донесе решение со кое за стварно надлежно го огласи Основното јавно обвинителство за гонење на организиран криминал и корупција. 
 


Прочитај повеќе...
 
КОВИД-19: Државите мора да обезбедат транспарентност и усогласеност со анти-корупциските одредби Испечати Е-пошта
uncac-coalition.jpg
 
Ефикасно спроведување на Конвенцијата на Обединетите нации против корупцијата е поважно од било кога
 
22.05.2020 UNCAC Коалицијата ги повикува владите да обезбедат висок степен на транспарентност во нивното справување со здравствената и економската криза предизвикана од КОВИД-19 пандемијата, со цел нивните заложби да бидат поефикасни и да ги намалат последиците предизвикани од корупција и измами. 
 
Транспаренси Интернешнл – Македонија како членка на UNCAC Коалицијата во повеќе наврати укажа за заложбите коишто ги презема за време на КОВИД-19 пандемијата преку јавни соопштенија преку медиумите и социјалните медиуми, како и на активностите коишто заеднички ги спроведува во рамки на Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата. 
 
Како што многу држави мобилизираат огромни суми во своите кризни фондови со цел справување со кризата, на јавноста, граѓанското општество и медиумите мора да им биде обезбедена слобода во набљудувањето и евалуацијата на тоа како се трошат јавните ресурси. 
 
 


Прочитај повеќе...
 
Соопштение Испечати Е-пошта
21.05.2020 Владата веќе донесе трет пакет на економски мерки со кои ќе се обезбеди помош на граѓаните и бизнисот. Сепак во овие услови на носење на брзи дискрециони одлуки зголемена е опасноста од корупција и поради тоа Транспаренси Интернешнл- Македонија бара од Владата да преземе засилени мерки за превенција и контрола на секаков можен ризик од коруптивно однесување.
 
Затоа, Транспаренси Интернешнл- Македонија ги доставува до Владата следните барања:
 
1. Да се зајакне транспарентноста на Владата
Третиот пакет на мерки не се објавени на веб страната на Владата
На веб страната на Вадата да се објават извештаи за тоа како се применети досегашните мерки
 
 

Прочитај повеќе...
 
Оценка за транспарентен и отворен буџет за Северна Македонија за 2019 година Испечати Е-пошта
30.04.2020 Северна Македонија се наоѓа на 67 место од вкупно 117 држави според меѓународното истражување на Индексот за отвореност на буџет (Open budget index - OBI).  

Истражувањето и оценката за отворен буџет е независно, компаративно истражување коешто е базирано на факти и користи меѓународно признаени критериуми за оценка на јавниот пристап за информации поврзани со државниот буџет, можностите за пристап во процесот за креирање на националниот буџет и улогата на институциите коишто треба да вршат контрола врз буџетското трошење како што е легислативата и ревизијата во буџетскиот процес. 

Оценката за транспарентен буџет за Македонија е 41 (од 100) – каде што 100 означува задоволителна транспарентост а 0 означува незадоволителна транспарентност. 
Во однос на земјите од регионот Македонија има за една нијанса подобра оценка (41) од Србија (40), и од Босна и Херцеговина (33). Најдобро рангирана земја е Бугарија со оценка 71, додека Хрватска и Словенија имаат оценка од 68, а Албанија 55. 
 
 

Прочитај повеќе...
 
<< Почеток < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следна > Крај >>

Резултати 25 - 32 од 293
 EN en
 
sq
SQ

ТИ-М на социјалните мрежи

facebook_32.png twitter_32.png
blogger_32.png
youtube_32.png

zaednicki_vrednosti.png

 

 

 

audeo.jpg
transparentnost_newsletter

Newsletter - Пријава
Advertisement
bistromatno
Advertisement
Advertisement
 

Анкета

Македонија е најкорумпирана во ...
 

Донатори :

auswartiges.jpg
dep_symbol.jpg
european.jpg
canwordmark_colour.jpg
rijkslogo_en.jpg
ned-logo.jpg
 osce.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© Транспаренси Интернешнл - Македонија. Сите права задржани