logo_mkd_jpg_copy
prijavi_korupcija1

ТИ - Македонија

Актуелно

* Канцеларијата за правни совети на "Транспарентност Интернешнл - Македонија" објавува дека ќе биде отворена за прием на граѓани.

**  Со сите заинтересирани граѓани кои сакаат да    пријават случаи поврзани со корупција, ќе разговараат правни советници.

***  Сите состаноци потребно е претходно да се закажат.Канцеларијата не постапува по анонимни пријави. 

Login Form


Си ја заборавивте лозинката?

Вести

 
rss.2.0.gif
 
veruvale-ili-ne.png

 


izbori-sem.jpg
plakat-bunar-bez-dno-mak-we.jpg
 
poster_transp.jpg
 
 
Вести

whistleblowers-mk.jpg

 

Вести
КОМСПИ ја уважи жалбата на ТИ-М по повод неодговореното барање од страна на Советот на ЈО на РМ Испечати Е-пошта
17.04.2018 Транспаренси Интернешнл – Македонија ја известува јавноста дека Комисијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер ја уважи нашата жалба по повод неодговореното Барање за слободен пристап до информации од јавен карактер со кое ги побаравме сите записници од јавните седници на Советот на јавни обвинители на РМ одржани во 2017 и 2018 година. Барањето беше испратено на 08.02.2018 година. Откако Советот не одговори на нашето барање, на 28. 03. 2018 година поднесовме и жалба до Комисијата за пристап до информации од јавен карактер.
 
Барањето е поднесено во врска со јавно објавените информациите кои укажуваат на конфликт на интереси во работењето на Советот.
 
 
 
 
 

 
Прочитај повеќе...
 
ТИ-М поднесе жалба до КОМСПИ во врска со набавката на 45 автомобили Шкода Октавија Испечати Е-пошта
04.04.2018 Транспаренси Интернешнл – Македонија, по повод информациите добиени од медиумите дека МВР набавило 45 автомобили Шкода Октавија без да распише оглас за јавна набавка, поднесе Барање за пристап до информнации од јавен карактер до МВР со цел да ги испита овие наводи. Барањето е поднесено на 19.03.2018 година, а на 02.04.2018 година го добивме одговорот во кој недостасува најбитниот дел – извештајот од преговорите со фирмите кои добиле покана да поднесат понуда. МВР образложи дека причината за тоа е фактот што фирмите – понудувачи сè уште имаат право на увид во документацијата.
 
Со оглед на тоа што во Законот за јавни набавки не е содржан рок кој го ограничува увидот, а роковите за жалба во постапката за јавна набавка се изминати, сметаме дека ова образложение е правно неиздржано. 

 
 
 
 
 
Прочитај повеќе...
 
Нетранспарентноста и корупцијата во судството се како „брат и сестра“ Испечати Е-пошта

 

usaid_logo.png

 

platforma_logo.png

    

 

 

 

 

Оваа истражувачка сторија е подготвена од новинарот Теофил Блажевски, како дел од грантот на Проектот на УСАИД за граѓанско учество за „Јакнење на платформата за граѓански организации за борба против корупција". Ставовите изразени во сторијата му припаѓаат на авторот и не ги изразуваат ставовите на УСАИД или на Владата на САД. 

29.03.2018 Сомневањето на поврзаноста на транспаретноста на судските постапки со корупцијата е недискутабилна за нашите соговорници кои се дел од стручната јавност и експерти во своите области. Но она што е сигурно недвојбено е, сè додека нема транспарентност и јавност во судовите и правосудството генерално, Македонија не е држава што ги исполнува загарантираните универзални човекови права.
Судството во земјава има проблеми со аспектот на транспарентноста на судските постапки во сите негови фази, а не е исклучено дека зад тоа може да се крие и корупцијата во сите нејзини форми и облици. Ова е генералниот заклучок што го извлековме од нашите соговорници истражувајќи само еден, но многу значаен аспект од корпусот сегменти во судска постапка кои треба да обезбедат фер и правично судење за секого - универзални права на човекот.

 


Прочитај повеќе...
 
Call for Applications:Researchers: Government Defence Anti-Corruption Index Испечати Е-пошта
ti_ds.png
ti-m.jpg
 
19.03.2018 Transparency International (TI) is the world's leading non-governmental, global, anti-corruption civil society organisation, with over 90 politically non-partisan chapters. TI’s Defence and Security Programme works with governments, defence companies, multilateral organisations and civil society to prevent corruption in defence, and to build anti-corruption capacity and integrity in defence establishments across the world. 
 
The Government Defence Anti-Corruption Index (GI) is the first global analysis of corruption risks in defence establishments. Its two iterations published in 2013 and in 2015 generated a high degree of press and media attention, and have been used by governments to improve their anti-corruption practices in defence institutions. 
 
TI Defence & Security in partnership with TI Macedonia are looking for reasearchers in Macedonia to conduct a country assessment and peer reviewing of the assessment for the next iteration of the GI. The core of the index methodology consists of a lead country assessor scoring and providing detailed answers to 76 questions spanning a range of corruption risks relevant to the defence and security sector. The research requires the assessors to engage with primary sources. The research will also require from the assessor a short write-up of the current relevant political and social context of the country, and a summary of the main findings based on the filled-in questionnaire. Peer reviewers will engage in conducting a full review of the country assessment. 
 
 

Прочитај повеќе...
 
<< Почеток < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следна > Крај >>

Резултати 65 - 72 од 293
 EN en
 
sq
SQ

ТИ-М на социјалните мрежи

facebook_32.png twitter_32.png
blogger_32.png
youtube_32.png

zaednicki_vrednosti.png

 

 

 

audeo.jpg
transparentnost_newsletter

Newsletter - Пријава
Advertisement
bistromatno
Advertisement
Advertisement
 

Анкета

Македонија е најкорумпирана во ...
 

Донатори :

auswartiges.jpg
dep_symbol.jpg
european.jpg
canwordmark_colour.jpg
rijkslogo_en.jpg
ned-logo.jpg
 osce.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© Транспаренси Интернешнл - Македонија. Сите права задржани