logo_mkd_jpg_copy
prijavi_korupcija1

ТИ - Македонија

Актуелно

* Канцеларијата за правни совети на "Транспарентност Интернешнл - Македонија" објавува дека ќе биде отворена за прием на граѓани.

**  Со сите заинтересирани граѓани кои сакаат да    пријават случаи поврзани со корупција, ќе разговараат правни советници.

***  Сите состаноци потребно е претходно да се закажат.Канцеларијата не постапува по анонимни пријави. 

Login Form


Си ја заборавивте лозинката?

Вести

 
rss.2.0.gif
 
veruvale-ili-ne.png

 


izbori-sem.jpg
plakat-bunar-bez-dno-mak-we.jpg
 
poster_transp.jpg
 
 
Вести arrow Мисија
whistleblowers.jpg
Проект "Застапување за заштита на пријавувачите вклучувајќи ги медиумите и граѓанските организации" Испечати Е-пошта
Цел (и) на проектот
 
Главната цел: Застапување за поттикнување на државата да воспостави правна и институционалната рамка и ефикасен систем за заштита на лицата- whistleblowers.
 
Специфични цели:
 
- Подигање на свеста на јавноста и креаторите на политиките во однос на важноста на заштитата на whistleblower за владеење на правото и борба против корупцијата;
 
- Зголемување на нивото на разбирање за заштита на whistleblowers преку медиумите преку објавување на стории на граѓаните;
 
- Утврдување и предлагање на конкретен предлог-Закон за заштита на whistleblower;
 
Со успешно остварување на планираните активности, се настојува да се остварат следните резултати:
 
1: Мерките за заштита на whistleblower да се подобрат во правната рамка, со фокус на меѓународните стандарди, модели на закони, регионалните инструменти и националната легислатива;
 
2: Јавна перцепција на главните ограничувања на whistleblowers, мерење на изложеноста на граѓаните и искуството со корупцијата во Македонија и воопшто на нивните ставови кон whistleblowers;
 
3: Ефективен систем за имплементација на законодавството  да се зацрсти  во согласност со сигурни, безбедни и ефективни канали за известување, како и истраги и корективни мерки;
 
4: Ефективна кампања за застапување за заштита whistleblower - преку воспоставување на соработка меѓу заинтересираните страни (владините институции, граѓански организации и медиуми) и притоа градење на поголема посветеност меѓу носителите на одлуки со цел да се обезбеди дека промените се актуелизирани во соодветната област;
 
5: Подигнување на јавната свест за разликата помеѓу заштита на whistleblower и заштита на сведоците.
 
6: Whistleblowers се се охрабрени да ги адресираат нивните поплаки во медиумите како алтернативни форми на поддршка на whistleblower -преку организациите на граѓанското општество и медиумите во формирањето на поддршка; 
 
7: Мониторинг на судски предмети во врска со whistleblowers имајќи ја предвид улогата на судството во поставување на правна практика и улогата на обезбедување на заштита на whistleblower.
 

 
 EN en
 
sq
SQ

ТИ-М на социјалните мрежи

facebook_32.png twitter_32.png
blogger_32.png
youtube_32.png
izbori.jpg
audeo.jpg
transparentnost_newsletter

Newsletter - Пријава
Advertisement
bistromatno
Advertisement
Advertisement
 

Анкета

Дали во наредните 3 години корупцијата во РМ ќе се...
 

Донатори :

auswartiges.jpg
dep_symbol.jpg
european.jpg
norway.jpg
rijkslogo_en.jpg
ned-logo.jpg
 osce.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© Транспаренси Интернешнл - Македонија. Сите права задржани