logo_mkd_jpg_copy
prijavi_korupcija1

ТИ - Македонија

Актуелно

* Канцеларијата за правни совети на "Транспарентност Интернешнл - Македонија" објавува дека ќе биде отворена за прием на граѓани.

**  Со сите заинтересирани граѓани кои сакаат да    пријават случаи поврзани со корупција, ќе разговараат правни советници.

***  Сите состаноци потребно е претходно да се закажат.Канцеларијата не постапува по анонимни пријави. 

Login Form


Си ја заборавивте лозинката?

Вести

 
rss.2.0.gif
 
veruvale-ili-ne.png

 


izbori-sem.jpg
plakat-bunar-bez-dno-mak-we.jpg
 
poster_transp.jpg
 
 
Вести arrow Вести arrow Корупцијата и владиното непочитување на владеењето на правото - главни проблеми во Македонија
whistleblowers.jpg
Корупцијата и владиното непочитување на владеењето на правото - главни проблеми во Македонија Испечати Е-пошта
state-department.jpg
 
25.06.2015 Корупцијата и владиното нецелосно почитување на владеењето на правото се главни забелешки во делот за Македонија во денес објавениот редовен годишен извештај на Стејт департментот за човековите права во светот.  

„Најзначајните проблеми со човековите права произлегуваат од значителните нивоа на корупција и од владиниот неуспех целосно да го почитува владеењето на правото, вклучувајќи ги и континуираните напори за ограничување на слободата на медиумите, мешање во судството и селективното кривично гонење“, стои во извештајот.

Стејт департментот наведува дека судството во Македонија го карактеризираат политичко мешање, неефикасност и фаворизирање на етаблирани личности во општеството, пролонгирани процеси, прекршување на правото на јавен судски процес и корупција. Извештајот констатира дека недоволното финансирање се одразува врз судските операции и ефикасноста, како и дека бројни судски претставници ја обвинуваат владата дека го користи буџетскиот авторитет за да го контролира судството.
 
 
Меѓу другите проблеми со состојбата на човековите права во земјата, американската влада ги набројува физичкото малтретирање на притвореници и затвореници од страна на полицијата и затворските служби, како и лошите услови во затворите и менталните институции. Проблеми се и ограничувањето на правото на пристап до азил, домашното насилство против жени и деца, дискриминацијата против инвалиди, Роми и други етнички малцинства, како и против ЛГБТ лицата.

Иако Уставот обезбедува слобода на говорот и печатот, Стејт департментот потенцира дека владиниот притисок врз медиумите и натаму е проблем и тврди дека имало повеќестрани обвинувања дека владата селективно гони опозициони и медиумски личности и се меша во големи судски процеси за клевета покренати од виши владини лица. Згора на тоа, американската влада наведува дека поединците и организациите, коишто навидум се блиски до актуелната влада, се сопственици на повеќето главни медиуми, а дека исклучително ограничен број на независни медиуми активно изразуваат разновидност на гледишта, без ограничување. Медиумите се претежно поделени долж етнички и политички линии, се вели во делот за Македонија во извештајот на Стејт департментот за состојбата со човековите права.
 
 Извор: Глас на Америка
 
 
 
< Претходно   Следно >
 EN en
 
sq
SQ

ТИ-М на социјалните мрежи

facebook_32.png twitter_32.png
blogger_32.png
youtube_32.png
izbori.jpg
audeo.jpg
transparentnost_newsletter

Newsletter - Пријава
Advertisement
bistromatno
Advertisement
Advertisement
 

Анкета

Дали во наредните 3 години корупцијата во РМ ќе се...
 

Донатори :

auswartiges.jpg
dep_symbol.jpg
european.jpg
norway.jpg
rijkslogo_en.jpg
ned-logo.jpg
 osce.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© Транспаренси Интернешнл - Македонија. Сите права задржани