logo_mkd_jpg_copy
prijavi_korupcija1

ТИ - Македонија

Актуелно

* Канцеларијата за правни совети на "Транспарентност Интернешнл - Македонија" објавува дека ќе биде отворена за прием на граѓани.

**  Со сите заинтересирани граѓани кои сакаат да    пријават случаи поврзани со корупција, ќе разговараат правни советници.

***  Сите состаноци потребно е претходно да се закажат.Канцеларијата не постапува по анонимни пријави. 

Login Form


Си ја заборавивте лозинката?

Вести

 
rss.2.0.gif
 
veruvale-ili-ne.png

 


izbori-sem.jpg
plakat-bunar-bez-dno-mak-we.jpg
 
poster_transp.jpg
 
 
Вести arrow Вести arrow Соопштение до медиумите

whistleblowers-mk.jpg

 

Соопштение до медиумите Испечати Е-пошта

Република Македонија и понатаму не ги исполнува препораките од Четвртата оценка од ГРЕКО која ги опфаќа собранието, судството и јавното обвинителство

22.12.2017 Транспаренси Интернешнл – Македонија ја известува јавноста дека Република Македонија и понатаму не презема доволни напори за исполнување на препораките на ГРЕКО (земји за борба против корупцијата). Извештајот од четвртиот круг на евалуација на ГРЕКО, донесен уште во декември 2013 година, во себе содржи низ забелешки и препораки за отстранување на дадените забелешки, но по нив сè уште не е постапено на адекватен начин со што тие би се отстраниле.
 
 

Ова го потврдува и неодамна дадената изјава на Марин Мрчела, Претседател на ГРЕКО, кој говорејќи на Тркалезната маса „Улогата на судечкиот судија во доказната постапка“, во организација на ОБСЕ и Академијата за судии и јавни обвинители, истакна дека ГРЕКО очекува препораките да се исполнат не поради самата група на држави за борба против корупцијата, туку поради граѓаните на Република Македонија. Од 19 препораки во извештајот, три се исполнети, десет се делумно исполнети, а шест не се воопшто исполнети. 
 
Во јануари годинава Транспаренси Интернешнл – Македонија веќе ја извести јавноста дека државата не презема доволно активности за борба против корупцијата согласно овие препораки. Во тоа соопштение беше наведено дека четири од препораките за кои недостасува имплементација се однесуваат на спречувањето на корупција кај членовите на Собранието на РМ, а другите две неспроведени препораки се однесуваат на судството и јавното обвинителство. Денес, речиси една година подоцна, работите не се поместени од точката на која што биле и тогаш, а тоа го потврдува и последната изјава на Мрчела.
 
Поради тоа, Транспаренси Интернешнл – Македонија ја повикува Владата на Република Македонија сериозно да се зафати со исполнувањето на овие препораки, така што ќе формира посебен тим кој ќе го следи спроведувањето на овие препораки. Сметаме дека тоа е неопходно со цел да се држи чекор со одговорностите кои државата ги презела, и тоа, како што вели Мрчела, не поради ГРЕКО, туку поради граѓаните на РМ.
Транспаренси Интернешнл – Македонија и понатаму ќе продолжи будно да ја следи имплементацијата на овие препораки и ќе ги потсетува Владата и граѓаните за тековната состојба во врска со нив.
 
 

 
< Претходно   Следно >
 EN en
 
sq
SQ

ТИ-М на социјалните мрежи

facebook_32.png twitter_32.png
blogger_32.png
youtube_32.png

zaednicki_vrednosti.png

 

 

 

audeo.jpg
transparentnost_newsletter

Newsletter - Пријава
Advertisement
bistromatno
Advertisement
Advertisement
 

Анкета

Македонија е најкорумпирана во ...
 

Донатори :

auswartiges.jpg
dep_symbol.jpg
european.jpg
canwordmark_colour.jpg
rijkslogo_en.jpg
ned-logo.jpg
 osce.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© Транспаренси Интернешнл - Македонија. Сите права задржани