logo_mkd_jpg_copy
prijavi_korupcija1

ТИ - Македонија

Актуелно

* Канцеларијата за правни совети на "Транспарентност Интернешнл - Македонија" објавува дека ќе биде отворена за прием на граѓани.

**  Со сите заинтересирани граѓани кои сакаат да    пријават случаи поврзани со корупција, ќе разговараат правни советници.

***  Сите состаноци потребно е претходно да се закажат.Канцеларијата не постапува по анонимни пријави. 

Login Form


Си ја заборавивте лозинката?

Вести

 
rss.2.0.gif
 
veruvale-ili-ne.png

 


izbori-sem.jpg
plakat-bunar-bez-dno-mak-we.jpg
 
poster_transp.jpg
 
 
Вести arrow Вести arrow Борбата против корупцијата во Македонија во 2017 година

whistleblowers-mk.jpg

 

Борбата против корупцијата во Македонија во 2017 година Испечати Е-пошта
 
28.12.2017 Транспаренси интернешнл –Македонија на 28.12.2017 одржа прес конференција на тема Борбата против корупцијата во Македонија во 2017 година. На прес конференцијата Д-р Слаѓана Тасева, претседател на ТИ-М укажа дека „Борбата против корупцијата во Република Македонија сè уште не е на нивото кое е неопходно за да овозможи развој на демократските вредности и владеењето на правото. Ескалацијата на овој проблем најдобро се огледа во огромниот пад на земјата на Индексот за перцепција на корупцијата на Транспаренси Интернешнл, според кој таа падна за цели 24 места – од 66-то на ниското 90-то место во светот. Овој резултат покажа дека корупцијата е сериозна пречка за владеењето на правото, развојот на економијата, инвестициите и демократијата.“
 
 
 
Република Македонија е општество во кое односите се засновани на клиентелизам. Долго време е граден систем во кој владеат интересите наместо правото, корумпираните се заштитуваат и се игнорираат негативните ефекти од корупцијата. 
 
За да се подобрат состојбите, потребни се:
 
- добро планирана,  организирана и ефикасна активност во борбата против корупцијата во која ќе бидат вклучени сите чинители: Владата, институциите за прогон, Собранието во неговата функција на надзор и контрола, независно удство ослободено од сите влијанија, невладините организации;
- реформа во ДКСК;
- подигање на колективната свест која што треба да е биде ослободена од духот на партиски послушници;
- Владата треба да обезбеди целосна независност во работењето на другите власти, во Судската и Законодавната Власт. Предуслов за тоа е обезбедување на капацитет, професионализација, ресурси и целосна независност на Јавното Обвинителство како орган на прогон кој треба и мора да делува независно од политиката;
- Реформата на администрацијата треба да обезбеди интегритет и лична одговорност со почитување на институционалниот амбиент утврден со Уставот;
- да се овозможи непречена работа на СЈО како посебно одделение во рамките на ЈО со цел да се окончаат веќе започнатите предистражни постапки;
- Судска разрешница на случаите како Афис и Банки, кои веќе со години се во предистражна постапка. Потребна е судска разрешница и на сите предмети кои ги води Специјалното јавно обвинителство.
 
 
 
 

 
< Претходно   Следно >
 EN en
 
sq
SQ

ТИ-М на социјалните мрежи

facebook_32.png twitter_32.png
blogger_32.png
youtube_32.png

zaednicki_vrednosti.png

 

 

 

audeo.jpg
transparentnost_newsletter

Newsletter - Пријава
Advertisement
bistromatno
Advertisement
Advertisement
 

Анкета

Македонија е најкорумпирана во ...
 

Донатори :

auswartiges.jpg
dep_symbol.jpg
european.jpg
canwordmark_colour.jpg
rijkslogo_en.jpg
ned-logo.jpg
 osce.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© Транспаренси Интернешнл - Македонија. Сите права задржани