logo_mkd_jpg_copy
prijavi_korupcija1

ТИ - Македонија

Актуелно

* Канцеларијата за правни совети на "Транспарентност Интернешнл - Македонија" објавува дека ќе биде отворена за прием на граѓани.

**  Со сите заинтересирани граѓани кои сакаат да    пријават случаи поврзани со корупција, ќе разговараат правни советници.

***  Сите состаноци потребно е претходно да се закажат.Канцеларијата не постапува по анонимни пријави. 

Login Form


Си ја заборавивте лозинката?

Вести

 
rss.2.0.gif
 
veruvale-ili-ne.png

 


izbori-sem.jpg
plakat-bunar-bez-dno-mak-we.jpg
 
poster_transp.jpg
 
 
Вести arrow Вести arrow Залагања за корупција и антикорупција на Западен Балкан

whistleblowers-mk.jpg

 

Залагања за корупција и антикорупција на Западен Балкан Испечати Е-пошта
11.11.2020 Корупцијата е еден од главните предизвици за владеењето на правото, животните шанси и егзистенцијата на луѓето во Западен Балкан. Тоа е истовремено причина и последица на криминалната култура што се провлекува низ регионот, и начинот на кој корупцијата е поврзана со политиката сугерира одреден степен на организирана корупција, па дури и елементи на заробена држава, во голем број земји во регионот.

На Западен Балкан има малку истражувања за корупција и организиран криминал, и во академските институции на оваа тема. Регионално, постои и ограничен ангажман од граѓанското општество на тема корупција. Многу иницијативи, вклучително и овој извештај, се потпираат на надворешна поддршка.
 
 
 
Овој извештај се заснова на анализа дадена од експерти кои ја испитуваа корупцијата и нејзиното влијание врз управувањето во секоја земја на ЗБ6 и ги разгледаа антикорупциските рамки на секоја земја, како и владините напори за справување со корупцијата. Особено, се разгледува како владите на шесте земји ги спроведуваат своите антикорупциски залагања дадени во контекст на Берлинскиот процес, иницијатива насочена кон засилување на регионалната соработка на Западен Балкан и помагање на интеграцијата на овие земји во Европската унија. Овој извештај е дизајниран да придонесе конструктивно во спроведувањето и процесот на прегледување на антикорупциските ветувања дадени како дел од Берлинскиот процес и да ги потенцира областите каде што е потребен натамошен напредок.
 
< Претходно   Следно >
 EN en
 
sq
SQ

ТИ-М на социјалните мрежи

facebook_32.png twitter_32.png
blogger_32.png
youtube_32.png

zaednicki_vrednosti.png

 

 

 

audeo.jpg
transparentnost_newsletter

Newsletter - Пријава
Advertisement
bistromatno
Advertisement
Advertisement
 

Анкета

Македонија е најкорумпирана во ...
 

Донатори :

auswartiges.jpg
dep_symbol.jpg
european.jpg
canwordmark_colour.jpg
rijkslogo_en.jpg
ned-logo.jpg
 osce.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© Транспаренси Интернешнл - Македонија. Сите права задржани