logo_mkd_jpg_copy
prijavi_korupcija1

ТИ - Македонија

Актуелно

* Канцеларијата за правни совети на "Транспарентност Интернешнл - Македонија" објавува дека ќе биде отворена за прием на граѓани.

**  Со сите заинтересирани граѓани кои сакаат да    пријават случаи поврзани со корупција, ќе разговараат правни советници.

***  Сите состаноци потребно е претходно да се закажат.Канцеларијата не постапува по анонимни пријави. 

Login Form


Си ја заборавивте лозинката?

Вести

 
rss.2.0.gif
 
veruvale-ili-ne.png

 


izbori-sem.jpg
plakat-bunar-bez-dno-mak-we.jpg
 
poster_transp.jpg
 
 
Вести arrow Вести arrow Поважно е да си „добар“ со директорот отколку на конкурсот

whistleblowers-mk.jpg

 

Поважно е да си „добар“ со директорот отколку на конкурсот Испечати Е-пошта
14.11.2020 Второрангирана кандидатка на оглас за вработување за медицинска сестра на една од скопските клиники сепак не била ангажирана, додека, пак, пријавените кои се нашле на третата и на четвртата позиција почнале со работа.

Антикорупциската комисија ја отфрлила жалбата на кандидатката, со образложение дека директорите го искористуваат дискрециското право при вработување што им е овозможено во Законот за здравствена заштита. Прекршување на законските норми не пронашол ниту Државниот здравствен и санитарен инспекторат.
 
 
Со вакви предмети секојдневно се соочува Антикорупциската комисија.

– Работев на еден предмет кога директорот можеше да избира девет од 62 пријавени кандидати. Тој би требало да избира од првите што се рангирани, но има таква можност да избира од 62. Мора да се уреди ова прашање и да се утврди јасно постапката за да не се злоупотребува дискрециското право – смета антикорупционерот Нури Бајрами.

Од ДКСК посочуваат дека законот мора да претрпи промени во членовите 160 и 161, каде што се наведува дека при повеќе од тројца пријавени што ги исполнуваат критериумите, раководството на установата треба да спроведе интервју на кое се добиваат дополнителни бодови. Со измените треба да се обезбеди уставна еднаквост и рамноправност при вработување на сите граѓани и да се отстрани сомнежот за корупција.

– Најчесто, интервјуто се користи како параван за доделување потребен број бодови за едно лице да испадне најдобар кандидат и да биде вработено. Дискрециското право на директорот да одлучи кого да вработи ги анулира сите претходно наведени квалификации за некоја рамноправност во натпреварување меѓу кандидатите – вели антикорупционерката Катица Николовска.
Од Министерството за здравство велат дека интервјуто не е клучно при изборот за вработување. „Членот 161 опфаќа шест ставови каде што е утврдена жалбената постапка доколку некој од кандидатите смета дека е оштетен со неговиот неизбор“, се вели во одговорот од МЗ до Слободен печат.

Првиот човек на Транспаренси интернешнал, Слаѓана Тасева, смета дека недостасува волја кај политичарите за суштински промени, иако постојано има ветувања.

– За жал, ништо не се менува. Дискрециските овластувања се голем ризик од корупција. Треба да се влијае врз свеста на начинот на работа на луѓето што носат одлуки и да се избегнува таков тип одлучување. Треба да се стави некаков механизам на заштита и превенција, со намалување на ваквата можност секаде каде што може, да се воспостават јасни критериуми и транспарентни постапки. Останува злоупотребата на интервјуто и треба да се интервенира – апелира Тасева.
 
Извор: Слободен Печат 
 
 
< Претходно   Следно >
 EN en
 
sq
SQ

ТИ-М на социјалните мрежи

facebook_32.png twitter_32.png
blogger_32.png
youtube_32.png

zaednicki_vrednosti.png

 

 

 

audeo.jpg
transparentnost_newsletter

Newsletter - Пријава
Advertisement
bistromatno
Advertisement
Advertisement
 

Анкета

Македонија е најкорумпирана во ...
 

Донатори :

auswartiges.jpg
dep_symbol.jpg
european.jpg
canwordmark_colour.jpg
rijkslogo_en.jpg
ned-logo.jpg
 osce.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© Транспаренси Интернешнл - Македонија. Сите права задржани