logo_mkd_jpg_copy
prijavi_korupcija1

ТИ - Македонија

Актуелно

* Канцеларијата за правни совети на "Транспарентност Интернешнл - Македонија" објавува дека ќе биде отворена за прием на граѓани.

**  Со сите заинтересирани граѓани кои сакаат да    пријават случаи поврзани со корупција, ќе разговараат правни советници.

***  Сите состаноци потребно е претходно да се закажат.Канцеларијата не постапува по анонимни пријави. 

Login Form


Си ја заборавивте лозинката?

Вести

 
rss.2.0.gif
 
veruvale-ili-ne.png

 


izbori-sem.jpg
plakat-bunar-bez-dno-mak-we.jpg
 
poster_transp.jpg
 
 
Вести arrow Вести arrow Анализа на институционални и слабости кои ја кочат работата и унапредувањето на ефикасноста на ДКСК

whistleblowers-mk.jpg

 

Анализа на институционални и слабости кои ја кочат работата и унапредувањето на ефикасноста на ДКСК Испечати Е-пошта
29.01.2021 Документот за јавна политика “Анализа на институционални и други слабости кои ја кочат работата и унапредувањето на ефикасноста на Државната комисија за спречување на корупција” е подготвен од авторот Александар Н. Писарев .
 
Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК), како што сугерира и нејзиниот назив, претставува специјализирано тело наменето за борба против корупцијата и коруптивните практики (или антикорупциско тело). Основана е во ноември  2002 година, со донесување на Закон за спречување на корупција како знак на политичка волја за борба против корупција, но и како резултат на  меѓународните активности на државата во тој период.
 
Бројот на потпишани и ратификувани конвенции како и бројните законски измени сами по себе не претставуваат гаранција  дека она што е предвидено во нив ќе биде имплементирано во целост.
 
 
 

Палета проблеми кои претставуваат кочница и ја оспоруваат работата на Државна комисија за борба против корупцијата (ДКСК) е доста голема. Меѓу најеклатантните се сè уште недоволна и неадекватна кадровска екипираност, недоволен и нефункционален простор за работа на ДКСК, софтверска неповрзаност со другите институции. Уште не се до крај утврдени критериуми за приоритети при покренување на постапката поради што голем број на пријави за корупција не можат да се процесираат. Не е донесена (усвоена) национална стратегија за борба против корупција.
 
Овој документ е подготвен во рамките на проектот: „Јакнење на капацитетите на институциите во борбата против корупцијата“. Проектот е поддржан од УСАИД преку Проектот за граѓанско учество.

 
< Претходно   Следно >
 EN en
 
sq
SQ

ТИ-М на социјалните мрежи

facebook_32.png twitter_32.png
blogger_32.png
youtube_32.png

zaednicki_vrednosti.png

 

 

 

audeo.jpg
transparentnost_newsletter

Newsletter - Пријава
Advertisement
bistromatno
Advertisement
Advertisement
 

Анкета

Македонија е најкорумпирана во ...
 

Донатори :

auswartiges.jpg
dep_symbol.jpg
european.jpg
canwordmark_colour.jpg
rijkslogo_en.jpg
ned-logo.jpg
 osce.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© Транспаренси Интернешнл - Македонија. Сите права задржани