logo_mkd_jpg_copy
prijavi_korupcija1

TI - Macedonia

Aktual

* Zyra për këshilla juridike të “Transperencë – zero korrupsion “ shpall se do të jetë e hapur për qytetarët.

** Me të gjithë qytetarët e interesuar të cilët dëshirojnë të lajmërojnë për raste lidhur me korrupsionin, do të bisedojnë këshilltarë juridikë

***  Të gjitha takimet duhet të caktohen paraprakisht. Zyra nuk të proçedojë me lajmërime anonime.

Login Form


Keni humbur fjalëkalimin?

Lajme

  rss.2.0.gif
 
plakat-bunar-bez-dno-alb-we.jpg
   
Lajme
whistleblowers.jpg
 
Lajme
Raporti i Iniciativës Globale “Tentakulat e Krimit Ndërkombëtar” Printoni E-mail
24.07.2020 Iniciativa Globale kundër Krimit të Organizuar Ndërkombëtar (Global Initiative against Transnational Organized Crime -  GI-TOC) publikoi një raport me titullin Tentakulat e Krimit Ndërkombëtar që identifikon dhe analizon zona problematike të krimit të organizuar nëpër botë ku zhvillojnë aktivitetet e tyre grupe kriminale nga vende të Ballkanit perëndimor.

Ndonëse Ballkani perëndimor shpesh portretizohet si vatër e nxehtë e aktiviteteve të paligjshme, ky rajon paraqet një treg relativisht të vogël për krimin e organizuar.  Fitimet e mëdha sigurohen në zona të tjera.  Ky raport tregon se si dhe përse grupe nga Ballkani perëndimor u përzien në aktivitete të krimit të organizuar në vende të huaja, veçanërisht në Afrikën e Jugut, Turqi, Australi, si dhe në disa vende të Amerikës Latine dhe Evropës perëndimore.
 
 Për një kopje të këtij raporti, mund të klikoni këtu.
 
 

Lexoni përmbajtjen...
 
Konkurs për shkrime hulumtuese mbi temën - korrupsioni Printoni E-mail
13.11.2017 Platforma e Organizatave të Shoqërisë Civile kundër Korrupsionit në të cilën bëjnë pjesë 15 organizata të shoqërisë civile fton të gjithë gazetarët që punojnë në fushën e gazetarisë hulumtuese për të shprehur interesin e tyre për të marrë pjesë në një seri puntorishë që do të organizohen në kuadër të projektit "Forcimi i Platformës së Organizatave të Shoqërisë Civile kundër Korrupsionin" e mbështetur nga Projekti i USAID-it për Pjesëmarrje Qytetare.

Përveç kësaj, si pjesë e aktiviteteve të projektit në kuadër të projektit të lartpërmendur, gazetarët do të angazhohen për të shkruar tekste (në total janë planifikuar 10 shkrime kërkimore) për këtë problematik dhe do të paguhen një bruto shumë prej 500 USD për një tekst hulumtues. Gazetarët që do të paraqiten për pjesëmarrje në puntori duhet të paraqesin propozim-temë për hulumtimin e tyre.
 
 
Lexoni përmbajtjen...
 
INFORMATOR ALARMON PËR KRIM MILIONËSH Printoni E-mail
whistleblowers-al.jpg
 
Qeveria harxhoi mbi 4 milionë euro që ta humbë “Agropllod”?!

21.10.2016 Kompania “Agropllod” ishte temë e interesit publik kur u krye privatizimi i saj në vitin 2006. Qeveria e LSDM-së e shiti, kurse partia tjetër në pushtet VMRO-DPMNE e kontestoi dhe e anuloi shitjen. E pastaj, në vend që të mbajë kompaninë, harxhoi miliona nga buxheti shtetëror për kontest ndërkombëtar të cilin e fitoi, që në fund përsëri me marrëveshje ta humbë atë. Hollësi të reja, por edhe dyshime për keqpërdorime, i ndan me publikun “fishkëllyesi” ose informator, i cili alarmon për biznes-vendimet e palogjikshme të qeverisë, të cilat me vete mund të tërheqin edhe përgjegjësi penale.
Investimet e huaja janë adut në çdo fjalim të lideri i VMRO-DPMNE-së, Nikolla Gruevski. Pa marrë parasysh se për çfarë ngjarje bëhet fjalë, ai nuk harron të shpallë “investim” të ri nga jashtë, duke potencuar numrin e vendeve të punës që do të hapen.
Në garën për të tërhequr sa është e mundshme më shumë investitorë, shkohet edhe në minus, gjegjësisht duket sikur më shumë të holla harxhohen për tërheqjen e investitorëve në shtet, sesa që ata e mbushin buxhetin shtetëror. Ashtu që shteti u ofron lirim nga detyrimet tatimore dhe doganore, logjistikë të infrastrukturës dhe subvencione, për çka harxhohen miliona euro nga të hollat e popullit.
Investitorët e huaj fërkojnë duart përfitimi i mirë dhe nga fuqia e lirë punëtore, kurse qeveria i jep vetes meritë për vendet e reja të hapura të punës. Të gjithë të lumtur dhe të kënaqur, përveç popullit, i cili paguan të gjitha këto mashtrime të marketingut.
 
 

Lexoni përmbajtjen...
 
Qeveria ndalon “fishkëllyesit” të paraqesin krime në institucionet shtetërore Printoni E-mail
whistleblowers-al.jpg
 12.10.2016 Komisioni i Venedikut këto ditë ka dorëzuar rekomandime për ndryshim të Ligjit për Mbrojtje të Informatorëve (paraqitës të veprave penale), që ka hyrë në fuqi në mars të këtij vit, por problemi është që aspak nuk zbatohet. Asnjë institucion shtetëror nuk ka përcaktuar person që do të paraqet krimet, nuk ka ekip që do të veprojë sipas paraqitjeve dhe në asnjë organ kompetent – Prokurorinë Publike, MBP, Anti-korrupsion...nuk është caktuar nëpunësi për zbatimin e ligjit. Shihet qartë që, të përballuar me hulumtimet e PSP, kreu i pushtetit ka frikë nga paraqitje të reja për vepra penale 

Në një natë nëntori, vjeshte, disa minuta para mesnatës, me procedurë urgjente, deputetët në parlament kanë votuar disa ligje të reja dhe disa ndryshime të të vjetërve. Të gjitha kanë dalë nga marrëveshja e parë në Përzhino. Në diskutimin e vrulltë rreth ndryshimeve të Kodit Zgjedhor, për atë nëse dhe a do të voton diaspora, në heshtje ka kaluar Ligji për Mbrojtjen e Informatorëve (paraqitës, “fishkëllyes”). Po të njëjtën natë, me energji të plotë, u votua edhe një ligj i ri, i imponuar nga audio-incizimet e siguruara nga LSDM – Ligji për Mbrojtjen e Privatësisë. Këtë ligj e ka shtyrë përpara pushteti sepse duheshe të gjejë një mënyrë si të ndalojë eksplozionet e opozitës, që me përmbajtjen e tyre synohej de-maskimi i drejtpërdrejtë i funksionarëve të VMRO-DPMNE.
 
 

Lexoni përmbajtjen...
 
<< Fillim < E mërparshme 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Tjetra > Fund >>

Rezultatet 1 - 8 nga 89
MK mk
  en EN
facebook_32.png twitter_32.png blogger_32.png youtube_32.png
zgjedhjet2016.jpg
transparentnost_newsletter

Newsletter


Advertisement
Advertisement
Advertisement
 

Donatorët :

auswartiges.jpg
dep_symbol.jpg
european.jpg
 canwordmark_colour.jpg
rijkslogo_en.jpg
ned-logo.jpg
osce.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Transparency International - Macedonia. Të gjitha të drejtat e rezervuara.